Irfan Abas

Een geïmpacteerde hoektand: hoe te implanteren?

Een geïmpacteerde hoektand kan op volwassen leeftijd het plaatsen van een implantaat lastig maken, doordat de hoektand in de weg zit. Het verwijderen van zo’n hoektand is lastig en zal gepaard gaan met botverlies. In de volgende casus wil ik door driedimensionale planning en het gebruik van piëzo-elektrische chirurgie een minder invasieve behandeling beschrijven en laten zien dat we voorspelbaar tot een esthetisch resultaat kunnen komen.

Het bij een patiënt tijdig diagnosticeren van een geïmpacteerd element en deze patiënt op jonge leeftijd doorsturen voor orthodontische behandeling is belangrijk, zodat een orthodontist middels een bracket het element naar de juiste positie in de mond kan geleiden. Deze behandeling zal makkelijk gaan op jonge leeftijd, maar wordt naarmate de patiënt ouder is lastiger tot uiteindelijk onmogelijk. Er zijn situaties denkbaar dat een patiënt met een geïmpacteerde cuspidaat in situ blijft doorlopen. Mogelijk is ook dat het hengelen van een hoektand met een slotje niet lukt, omdat de geïmpacteerde cuspidaat ankylotisch is. Als een melkhoektand dan op volwassen leeftijd verloren gaat kan de patiënt, bij een gezonde dentitie, kiezen voor een kroon op implantaat. Ondanks dat de aanwezige gebitselementen geen contact houden met een geïmpacteerde cuspidaat, doordat deze in de meeste gevallen aan palatinale zijde ligt en de radices van de overige dentitie aan vestibulaire zijde, ligt deze wel fors in de weg voor een implantaat. Dit komt doordat een implantaat naar palatinaal geplaatst moet worden voor behoud van voldoende bot en zachte weefsels labiaal van het implantaat. Het is daarom van belang, alvorens de geïmpacteerde hoektand te verwijderen, om eerst goed te plannen waar de geïmpacteerde cuspidaat precies gelegen is in zowel labiopalatale als in caudaal-coronale richting en wat de relatie is met de radices van de naastliggende elementen. Vervolgens moet er een incisie-ontwerp gemaakt worden en bepaald worden waar en hoeveel corticaal bot verwijderd moet worden om toegang te krijgen tot de kroon en radix van de geïmpacteerde cuspidaat. Middels piëzo-elektrische chirurgie en bijbehorende extractiepiëzo-tips kan de cuspidaat verwijderd worden met zo min mogelijk verlies van bot. Daarna moet immers de kaak weer opgebouwd worden, zodat na genezing een implantaat geplaatst kan worden.

recente
publicaties

Tandarts
Irfan Abas

All-on-Six: een duurzame oplossing voor volledige rehabilitatie in de bovenkaak

Een gebit kan volledig falen of ernstig achteruitgaan door een combinatie van cariës, endodontische problemen of parodontale aandoeningen. In dergelijke gevallen is een totaalextractie vaak de enige optie.

Tandarts
Irfan Abas

Complicatie na ’socketpreservation’ met PTFA-Membraan - Compromis­behandeling om defect te herstellen

Na een moeizame extractie van de 46 leidt een poging tot behoud van de processus alveolaris met een PTFE-membraan tot een flinke complicatie. Na verwijdering van het membraan blijkt dat er een groot botdefect is ontstaan. Door pre-implantologische chirurgie en nadien implantaatplaatsing is de situatie nog enigszins hersteld. Verslag van een compromisbehandeling.

Tandarts
Irfan Abas

Protocollair werken geeft resultaat! (DEEL 3) - Immediate delayed implanteren

Het vervangen van een of meer bovenfrontelementen is een ingrijpende behandeling voor zowel patiënt als implantoloog. Vanuit de orale implantologie bestaan hiervoor geen duidelijke richtlijnen. Ik probeer deze behandeling volgens een eigen protocol uit te voeren. Na eerdere artikelen over immediaat implanteren in de esthetische zone én implanteren in een geresorbeerde kaak, is dit deel 3: immediate delayed implanteren met het oplossen van een complicatie.