Herstel van gebitsharmonie bij een schisispatient- Een ontbrekende laterale incisief en papil
Het in harmonie brengen van een bovenfront kan een uitdaging zijn bij een schisispatiënt. Doordat daar twee fissura niet correct aan elkaar gegroeid zijn, kan deze afwijking, naast invloed op de ontwikkeling van de lip en de kaak, ook een directe weerslag op de gebitselementen hebben. Dat is het geval met de 51-jarige patiënte van deze casus, die zich meldt met de vraag of de linker- en de rechterzijde van haar bovenfront met elkaar in harmonie kunnen worden gebracht. Ze heeft al lang moeite met de bestaande esthetiek, en verzoekt nu om informatie over de mogelijkheid van een corrigerende ingreep. Die is echter om meerdere redenen niet eenvoudig, zal uit onderstaand verslag blijken. Met behulp van een zo nauwkeurig mogelijke ‘backwards planning’ en regelmatig overleg met de tandtechnicus heb ik haar wens zo goed als mogelijk proberen te realiseren.
Als restauratief tandarts krijg ik regelmatig patiënten met afwijkende en/of ontbrekende gebitselementen die om correctie van de esthetiek of herstel van de harmonie vragen. Soms gaat het om ontbrekende elementen of elementen met een afwijkende vorm, bijvoorbeeld door ongelijke gingivalijnen of ontbrekende papillen. Deze elementen kan ik direct restaureren met composieten of met adhesieve indirect vervaardigde restauraties. Dit laatste heeft als voordeel dat de restauraties buiten de mond vervaardigd worden, waarbij de keramiek in de natuurlijke en harmonieuze kleurschakering en translucentie opgebakken kan worden door die van de aanwezige elementen te kopiëren. Een nadeel van deze techniek is echter dat er hard weefsel afgeslepen moet worden om voldoende ruimte te maken voor het porselein.
recente
publicaties

All-on-Six: een duurzame oplossing voor volledige rehabilitatie in de bovenkaak
Een gebit kan volledig falen of ernstig achteruitgaan door een combinatie van cariës, endodontische problemen of parodontale aandoeningen. In dergelijke gevallen is een totaalextractie vaak de enige optie.

Complicatie na ’socketpreservation’ met PTFA-Membraan - Compromisbehandeling om defect te herstellen
Na een moeizame extractie van de 46 leidt een poging tot behoud van de processus alveolaris met een PTFE-membraan tot een flinke complicatie. Na verwijdering van het membraan blijkt dat er een groot botdefect is ontstaan. Door pre-implantologische chirurgie en nadien implantaatplaatsing is de situatie nog enigszins hersteld. Verslag van een compromisbehandeling.

Protocollair werken geeft resultaat! (DEEL 3) - Immediate delayed implanteren
Het vervangen van een of meer bovenfrontelementen is een ingrijpende behandeling voor zowel patiënt als implantoloog. Vanuit de orale implantologie bestaan hiervoor geen duidelijke richtlijnen. Ik probeer deze behandeling volgens een eigen protocol uit te voeren. Na eerdere artikelen over immediaat implanteren in de esthetische zone én implanteren in een geresorbeerde kaak, is dit deel 3: immediate delayed implanteren met het oplossen van een complicatie.