Irfan Abas

Immediate implantaatplaatsing in de zijdelinge delen na extractie - Osseodensificatie van de osteotomie in de extractiealveole

Een van de uitdagingen van implantaatreconstructies is het behouden van de harde en zachte weefsels, dan wel het reconstrueren hiervan. Het plaatsen van een implantaat direct na extractie met botaugmentatie in de extractiealveole, is een methode van behoud waarbij de initiële stabiliteit van het implantaat essentieel is. In deze casus beschrijf ik hoe je in een lastige extractiealveole door middel van densificatie van de osteotomie een hoge initiële stabiliteit en ISQ-waarde kan bereiken.

Een 62-jarige patiënte meldt zich bij de implantoloog op verwijzing van haar tandarts voor behandeling van de locatie 15. Het element is in het verleden endodontisch behandeld en later voorzien van een kroon (metaalporselein). Twee maanden eerder waren de kroon en opbouw gefractureerd en volgens haar tandarts was een nieuwe kroon niet meer mogelijk omdat hiervoor te weinig houvast was. De opties voor een vaste voorziening, namelijk een 3-delige brug 16-x-14 of een implantaat ter plaatse van de 15, zijn besproken. Omdat in beide potentiële pijlerelementen een 2-vlaksrestauratie aanwezig was, werd de biologische prijs van twee kroonpreparaties te hoog bevonden en ging de voorkeur van de eigen tandarts én de patiënt uit naar een implantaat. Om de gehele behandeling bij één behandelaar te houden luidde de verwijzing: ‘Consult c.q. behandeling implantaat en suprastructuur 15, radix relicta nog in situ.’ Bij het klinische onderzoek bekijkt de implantoloog als eerste de volgende essentiële parameters:

1 Algemene gezondheid en medicatiegebruik.

2 Parodontale situatie middels een DPSI-score en mondhygiëne van de patiënt.

3 Aanwezige dentale pathologie.

4 Restaureerbaarheid van de afwezige klinische kroon (inclinatie van de buurelementen, dan wel uitgroei van de antagonisten).

De patiënte in deze casus is gezond (geen medicatie, ASAscore I), DPSI-score 2, heeft geen andere dentale pathologieën en het diasteem is, gezien de korte tijd sinds het fractureren van de kroon (2 maanden geleden), goed restaureerbaar. Vanwege DPSI 2 krijgt de patiënte een verwijzing voor een gebitsreiniging en instructie mondhygiëne. Het klinische onderzoek betreffende de 15 laat een radix relicta zien, zonder verdiepte pocket of fistels in de weke delen (afbeelding 1-2). Op de intraorale röntgenfoto is apicaal geen radiolucentie te zien en is onder de sinus maxillaris 1 mm alveolair bot aanwezig. Bij palpatie van de palatinale wand is een dikte van 9 mm meetbaar. Omdat de alveolaire wanden intact zijn, besluiten we de behandeling uit te voeren door middel van een immediate implantaatplaatsing in de palatinale wand na extractie. Voor de chirurgie krijgt de patiënt de volgende medicatie voorgeschreven: amoxicilline 2g 1 uur voor chirurgie, ibuprofen 600 mg 3dd1 gedurende 5 dagen na de chirurgie en een mondspoelmiddel met actieve zuurstof ter bevordering van de wondgenezing (Blue M mondwater 500 ml) van één week voor tot drie weken na de behandeling.

recente
publicaties

Tandarts
Irfan Abas

All-on-Six: een duurzame oplossing voor volledige rehabilitatie in de bovenkaak

Een gebit kan volledig falen of ernstig achteruitgaan door een combinatie van cariës, endodontische problemen of parodontale aandoeningen. In dergelijke gevallen is een totaalextractie vaak de enige optie.

Tandarts
Irfan Abas

Complicatie na ’socketpreservation’ met PTFA-Membraan - Compromis­behandeling om defect te herstellen

Na een moeizame extractie van de 46 leidt een poging tot behoud van de processus alveolaris met een PTFE-membraan tot een flinke complicatie. Na verwijdering van het membraan blijkt dat er een groot botdefect is ontstaan. Door pre-implantologische chirurgie en nadien implantaatplaatsing is de situatie nog enigszins hersteld. Verslag van een compromisbehandeling.

Tandarts
Irfan Abas

Protocollair werken geeft resultaat! (DEEL 3) - Immediate delayed implanteren

Het vervangen van een of meer bovenfrontelementen is een ingrijpende behandeling voor zowel patiënt als implantoloog. Vanuit de orale implantologie bestaan hiervoor geen duidelijke richtlijnen. Ik probeer deze behandeling volgens een eigen protocol uit te voeren. Na eerdere artikelen over immediaat implanteren in de esthetische zone én implanteren in een geresorbeerde kaak, is dit deel 3: immediate delayed implanteren met het oplossen van een complicatie.